Geen onderdeel van een categorie

De fantastische heremietkreeft

Heremietkreeften en slakken zijn meestal de eerste conciërges die aquarianen in hun aquariums plaatsen, omdat ze tot de beste dieren behoren om veelvoorkomende algenproblemen te bestrijden. Heremietkreeften staan in deze post dus in de spotlights.

 

Soortenindeling:

 

  • Stam geleedpotigen
  • subphylum Crustacea
  • Klasse Malacostraca

 

Wist u dat heremietkreeften aaseters zijn? De meeste soorten eten zo ongeveer alles wat ze kunnen vinden. Om deze reden zijn ze ideale opruimers voor een riftank, zolang u maar kiest voor een rif veilige heremietkreeft.

 

Goed gekozen heremietkreeften zullen geen negatieve invloed hebben op een rifsysteem. In feite zijn ze zeer nuttige bewoners. Kleinere soorten die niet meer dan een paar centimeter groot worden, zijn het meest wenselijk, omdat ze het andere aquariumleven gewoonlijk niet verstoren, en ze kunnen in kleine scheuren en spleten komen waar algen groeien waar grotere kreeften geen toegang toe hebben. Ze hebben ook toegang tot ruimtes onder rotsen en koralen waar afval of vuil zich heeft verzameld om het te verwijderen.

 

Grote soorten zoals de Anemoon heremietkreeft (Dardanus pedunculatus), de Grote Geelharige heremietkreeft (Aniculus maximus) en de Halloween heremiet (Trizopagurus strigatus) zijn ongewenst als aquariumbewoners, omdat ze schade kunnen toebrengen aan uw aquarium. Dit soort kreeften kan het leven in de tank verstoren door overal op te klimmen, en vanwege de grote onhandige, omvangrijke schelpen waarin ze leven, veroorzaken ze het omvallen van rotsformaties en het verplaatsen van koralen. Bovendien kunnen ze andere tankbewoners aanvallen of opeten. Als u grote heremietkreeften wilt houden, doe dat dan alleen in een bak met een geschikte omgeving en grootte, en onthoud dat ze hun schelpen zullen ontgroeien. U moet ze voorzien van nieuwe huisvesting (grotere schelpen) terwijl ze vervellen en groeien, anders kunnen ze andere dieren met schaal aanvallen om een ​​nieuwe schaal te krijgen. Een veel geïmporteerde soort met deze eigenschap is de Clibanarius vittatus, die meestal wordt verkocht als de gestreepte heremietkreeft.

 

Populaire, algenetende heremietkreeften

 

  • Kleine heremietkreeften van het geslacht Calcinus die op Hawaï worden gevonden, zijn uiterst efficiënte kleine beestjes. Sommige blijven erg klein, slechts 1-1,5 cm groot, terwijl andere soorten in deze groep een lengte bereiken van minder dan vijf centimeter. Vanwege hun kleine formaat kunnen deze heremietkreeften écht in die kleine ruimtes in een aquarium komen die andere heremieten niet kunnen betreden. De Linkshandige of Dwergzebra heremietkreeft is een van de beste voorbeelden van een grote rifveilige algeneter.
  • De Blauwpootkluizenaar (Clibanarius tricolor) en andere soortgelijke soorten zijn behoorlijk populair, maar sommige, zoals de Anomura sp. zal Astraea slakken doden om hun schelpen te bemachtigen.
  • Sommigen zeggen dat de Roodpoot heremietkreeft (Clibanarius digueti) een veel betere algeneter is dan de Blauwpoot heremiet, minder agressief, en er wordt gemeld dat hij rode slijmalg eet.
  • Afgezien van het eten van algen, besteedt de Blauwogige heremietkreeft (Paguristes erythrops), met zijn omvang ter grootte van een golfbal, zijn tijd aan het omploegen van de bovenste laag van het substraat van het aquarium.
  • De Scharlaken heremietkreeft (Paguristes cadenanti) is een van de meest populaire heremieten bij aquarianen, vanwege zijn kleurrijke uiterlijk en omdat hij alle soorten algen eet, zoals rode, groene en bruine slijmalg, evenals groenhaaralgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *