Geen onderdeel van een categorie

Top 10 zoutwater Aquarium vissen voor beginners

Heeft u net een zoutwater aquarium omgebouwd of aangeschaft, dan gaat u natuurlijk op zoek naar vissen. Als u nog niet bekend bent met zoutwater aquaria en de vissen die daarbij horen, is het slim om voor vissen te kiezen die relatief makkelijk te houden zijn. In deze blog leest u daarom de top 10 zoutwatervissen voor beginners. Deze vissen hebben niet teveel eisen maar zijn wel erg leuk om in uw aquarium te houden. Lees ook eens de top 5 zoutwater koralen voor beginners.

1.   Anemoonvis

Deze zoutwatervissen kennen we natuurlijk allemaal door de film Finding Nemo. De bekendste soort is de Amphiprion Ocellaris, dit is dan ook de “Nemo-soort” onder de anemoonvissen. Deze vis is natuurlijk te herkennen aan het oranje-zwarte motief en is ongekend populair. De vissen zijn zeer makkelijk houdbaar in een zoutwater aquarium. Ze heten niet voor niets anemoonvissen en hebben zeker anemonen in het water nodig. Ze voelen zich het meest op hun gemak als er al een anemoon aanwezig is en u kunt ze voeren met pellets en droogvoer, maar ook met artemia en mysis, dit zijn kleine pekelkfreeftjes en aasgarnalen.

Anemoonvis in een zoutwater aquarium (zoutwatervissen)
Anemoonvis met zijn prachtige oranje witte kleur

Anemoonvissen zijn het beste per twee te houden; deze twee zullen dan een koppeltje vormen. Met andere vissoorten hebben ze doorgaans geen probleem. Het is echter niet aan te raden om verschillende soorten anemoonvissen in het aquarium te plaatsen.

Anemoonvissen zijn namelijk niet bepaald vriendelijk voor indringers in hun territorium en zullen de andere soorten anemoonvissen net zolang opjagen totdat deze overlijden.

Familie Pomacentridae
Geslacht Amphiprion
Soortnaam Ocellaris
Herkomst Indische Oceaan, Rode Zee en westelijk deel van de Stille Oceaan
Temperatuur 23 tot 26 graden
Reefsafe Ja
Temperament Mild agressief
Temperament onderling Mild agressief
Plaatsing Koppel
Afmeting 8 tot 11 cm
Grootte aquarium Minimaal 60 liter

 Blauwe doktersvis

Ook de doktersvissen zijn populair geworden door de film Finding Nemo. Het karakter Dory is namelijk een doktersvis! Dory is een Parancanthurus Hepatus, oftewel een blauwe doktersvis. Doktersvissen zijn prima te houden, hoewel deze wel wat stressgevoelig kunnen zijn. Ze kunnen goed samen met vrijwel alle andere soorten vissen, maar alleen als ze ook genoeg ruimte hebben. Hebben ze niet genoeg ruimte, dan kan het een agressieve vis worden die vooral problemen kan veroorzaken met andere vissen.

Blauwe-doktersvis
Blauwe doktersvis met zijn mooie staart

Wilt u graag een doktersvis aanschaffen, dan is het goed om te bedenken dat deze wel 30 centimeter groot kunnen worden. Een doktersvis heeft dan ook minstens 700 liter water nodig om lekker rond te kunnen zwemmen.

Hebben ze dat, dan zijn het leuke en tevreden zoutwatervissen die niet moeilijk te houden zijn. Het zijn echte algeneters dus zeewier of algen mogen niet in hun dieet ontbreken.

Daarnaast houden ze ook van mysis en artemia.

Familie Acanthuridae
Geslacht Paracanthurus
Soortnaam Paracanthurus Hepatus
Herkomst Rondom Japan, Indische Oceaan, oostkust van Afrika en rondom het Great Barrier Reef
Temperatuur 22 tot 26 graden
Reefsafe Ja
Temperament Mild, mits ze voldoendewemruimte hebben
Temperament onderling Mild, mits ze voldoende zwemruimte hebben
Plaatsing Koppel
Afmeting 22 tot 30 cm
Grootte aquarium 700 liter

3. Salarias Fasciatus (Henkie)

Salarias Fasciatus (Henkie) in een zoutwater aquarium (zoutwatervissen)
Salarias Fasciatus ofwel Henkie

U zal misschien denken: heet deze vis echt Henkie? Ja, onder ervaren aquarianen wordt deze vis Henkie genoemd! De Salarius Fascatius (zijn officiële naam) is vaak de eerste vis die wordt aangeschaft. Deze vis is namelijk een echte algeneter en tijdens de opstart van uw zoutwater aquarium heeft u natuurlijk veel te maken met vervuiling en alg.

Daarnaast kunnen deze zoutwatervissen ook goed tegen schommelende waardes. Een Henkie zit graag in het zicht en is ook leuk om naar te kijken. U houdt deze vis het beste wel alleen in het aquarium en niet met soortgenoten; hier gaat hij dan namelijk op jagen.

Zoals al genoemd, houdt deze vis van algen, maar mocht er daar niet genoeg van aanwezig zijn dan kunt u ook bijvoeren met spirulina of zinkend pelletvoer.

Familie Blenniidae
Geslacht Salarias
Soortnaam Salarias Fasciatus
Herkomst Tropische en subtropische wateren van de Atlantische, Indische en Grote Oceaan
Temperatuur 22 tot 26 graden
Reefsafe Ja
Temperament Mild
Temperament onderling Agressief
Plaatsing Alleen
Afmeting 12 tot 20 cm
Grootte aquarium 60 liter

4. Gele doktersvis

We hebben de blauwe doktersvis natuurlijk al gehad, maar ook de gele doktersvis, de Zebrasoma Flavescens, is een populaire en makkelijk te houden vis voor in een zoutwater aquarium. Dit is een van de meest gekochte doktersvissen en in de aquariumwereld ook erg populair doordat deze makkelijk te houden is, en natuurlijk vanwege de mooie kleur.

Gele doktersvis
De prachtige Gele Doktersvis

Verder geldt voor de gele doktersvis hetzelfde als voor de blauwe doktersvis. Deze zoutwatervissen kunnen ook tot wel 30 centimeter groot worden en heeft voldoende zwemruimte nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Heeft de gele doktersvis te weinig ruimte, dan wordt deze agressief en zal hij het andere vissen heel lastig maken.

Heeft u een bak van minimaal 700 liter, dan is de doktersvis gelukkig en heeft u een superleuke vis in huis!

Familie Acanthuridae
Geslacht Zebrasoma
Soortnaam Zebrasoma Flavescens
Herkomst In de buurt van koraalriffen en ondiepe kustwateren van de Stille Oceaan en Indische Oceaan, onder andere rond Hawaii en ten oosten van Japan
Temperatuur 22 tot 26 graden
Reefsafe Ja
Temperament Mild, mits ze voldoende zwemruimte hebben
Temperament onderling Mild, mits ze voldoende zwemruimte hebben
Plaatsing Koppel
Afmeting 12 tot 20 cm
Grootte aquarium 350 liter

5. Juweel kardinaalbaars

De juweel kardinaalbaars, of de Pterapogon Kauderni, is een leuke en rustige beginnersvis. U kunt ze makkelijk in een groepje houden. Het zijn geen drukke zwemmers en ze hangen graag samen in het midden van de bak bij elkaar. Het zijn vriendelijke zoutwatervissen en ze kunnen goed samen met andere soorten.

Juweel kardinaalbaars in een zoutwater aquarium (zoutwatervissen)
Juweel Kardinaalbaars hoort in een groepje

Let er wel op dat u ze niet samenhoudt met agressieve vissoorten. Ook vinden ze het prettig om een schuilplaats te hebben, waarbij ze de voorkeur geven aan een levende schuilplaats. De juweel kardinaalbaars plant zich regelmatig voort. U kunt deze visjes dan ook prima kweken in uw aquarium. Het mannetje broedt de eitjes uit in zijn bek.

De jongen zijn wel wat lastiger in leven te houden dan de volwassen kardinaalbaars, maar het is zeker wel mogelijk. Kardinaalvissen zijn daarnaast echte carnivoren maar ze zijn wel erg makkelijk met voer. Ze houden van vlokvoer, artemia en mysis. Maar ook fijngehakte verse garnalen of inktvis vinden ze heerlijk.

Familie Apogonidae
Geslacht Pterapogon
Soortnaam Pterapogon Kauderni
Herkomst Banggai-eilanden van Indonesië
Temperatuur 18 tot 24 graden
Reefsafe Ja
Temperament Mild
Temperament onderling Mild
Plaatsing Groepje
Afmeting 5 tot 10 cm
Grootte aquarium 60 liter

6. Rode dwergkeizer

De rode dwergkeizer, ook wel de Centropyge Loricula, is een prachtige vis met mooie felle kleuren. Deze vis is een echte eyecatcher in uw aquarium! Deze vis is makkelijk te houden, maar moet wel alleen worden gehouden. Mannetjes onderling gaan namelijk met elkaar vechten. Deze vis heet niet voor niets een dwergkeizer, deze is namelijk aanzienlijk kleiner dan andere keizersvissen en wordt maar ongeveer 10 centimeter lang. Ze zijn uitstekend te houden in beginnende zoutwater aquaria, omdat deze zoutwatervissen prima tegen schommelende waterwaardes kunnen.

Rode dwergkeizer
Rode dwergkeizer is een echte aanwinst

Als ze nieuw in het aquarium zijn, zijn ze vaak verlegen tegenover andere vissen maar ze zullen zich al snel thuis voelen. Deze vissen kunnen, als ze zich eenmaal thuis voelen, kleinere vissen gaan pesten. Het is dan ook aan te raden om ze toe te voegen aan de gevestigde bevolking van uw aquarium.

Ook kunnen ze agressief zijn tegenover andere rode dwergkeizers. Daarom kun u ze het best alleen of in paren houden. De rode dwergkeizer houdt van koraal en snoept dan ook graag van bijvoorbeeld acroporas, acanthastreas en scolymias. Hierin kunnen de vissen wel erg verschillen; de ene vis zal al het koraal opeten, terwijl de andere vis er vanaf blijft. Ze eten daarnaast ook gewoon vlokvoer, artemia en mysis.

Familie Pomacanthidae
Geslacht Centropyge
Soortnaam Centropyge Loricula
Herkomst Op koraalriffen en langs de kustlijn in de Coral Sea, Great Barrier Reef, Nieuw-Guinea, Guam, Filippijnen, Cook-eilanden en de Hawaiiaanse eilanden
Temperatuur 22 tot 26 graden
Reefsafe Ja
Temperament Mild agressief
Temperament onderling Mild agressief
Plaatsing Alleen
Afmeting 8 tot 12  cm
Grootte aquarium 200 liter

7. Koningsgramma

De koningsgramma, ook wel Gramma Loreto, is een populaire vis onder zoutwater aquarianen. Dit komt natuurlijk door de prachtige heldere paarse en gele kleuren. Een volwassen koningsgramma wordt ongeveer 10 centimeter lang. Deze zoutwatervissen zijn prima te houden voor de beginnende aquariaan. Deze vissen zijn wat timide en verlegen en moeten dan ook niet samen gehouden worden met agressieve soorten. Ze kunnen enkel territoriaal worden tegenover soortgenoten, niet tegenover andere soorten, als er te weinig schuilplaatsen zijn.

Koningsgramma in een zoutwater aquarium (zoutwatervissen)
Koningsgramma heeft bijzondere kleuren

Ze beschermen dan hun “eigen” schuilplaats. Ze kunnen ook wat fel zijn naar visjes van dezelfde kleur, maar verder zijn ze redelijk rustig. Ze zijn goed te houden in een koppel. De sterkste van het koppel wordt dan het mannetje en de ander wordt het vrouwtje.

Ze worden namelijk allemaal geboren als vrouw, maar de meest dominante vrouw uit de groep zal een zogeheten morfologische geslachtsverandering ondergaan en een mannetje worden. Ook de dood van een mannetje kan deze hormonale transformatie in gang zetten.

De mannetjes zijn kleurrijker en groter dan de vrouwtjes en de vrouwtjes hebben kortere buikvinnen.

Familie Grammatidae
Geslacht Gramma
Soortnaam Gramma Loreto
Herkomst West-Atlantische Oceaan en Caribische Zee
Temperatuur 22 tot 26 graden
Reefsafe Ja
Temperament Mild
Temperament onderling Mild
Plaatsing Koppel
Afmeting 5 tot 10 cm
Grootte Aquarium 60 liter

8. Blauwe mandarijn pitvis

De blauwe mandarijn pitvis, ook wel de Pterosynchiropus Splendens, is misschien wel een van de mooiste zeewatervissen. Deze vis is prachtig gekleurd en heeft een soort psychedelisch patroon van oranje, geel en groen dat overvloeit in de rest van het lichaam wat neon blauw gekleurd is. Door deze kleuren is het een echte aandachttrekker in je aquarium!

Blauwe mandarijn pitvis
Blauwe mandarijn pitvis is echt een verschijning

De blauwe mandarijnvis eet niets als hij ervoor moet vechten en is ook een wat moeilijkere vis om te houden, zeker doordat hij een flinke gebruiksaanwijzing heeft als het aankomt op voeding. Het dieet van deze vis is namelijk zeer specifiek en beperkt zich enkel tot microscopisch voer. Denk hierbij aan amfipoden, roeipootkreeftjes, gastropoda en borstelwormpjes; allemaal soorten die niet veel groter zijn dan plankton.

Ze hebben daarnaast ook voldoende schuilplaatsen nodig, maar kunnen niet samengehouden worden met anemonen. Daarnaast zijn deze zoutwatervissen lekker actief en als ze eenmaal gewend zijn aan het leven in een aquarium, kunnen ze tot wel 15 jaar oud worden. Het is dus wel een vis voor de wat meer ervaren aquariaan. Het is dan ook aan te raden om ze in een aquarium te zetten dat al meer dan een jaar draait, zodat er genoeg micro-organismen tussen de stenen zitten die ze op kunnen eten.

Familie Callionymidae
Geslacht Synchiropus
Soortnaam Pterosynchiropus Splendens
Herkomst Westen van de Grote Oceaan
Temperatuur 24 tot 28 graden
Reefsafe Ja
Temperament Vreedzaam
Temperament onderling Agressief, vooral mannen onderling
Plaatsing Alleen, of in koppel mannetje/vrouwtje
Afmeting Maximaal 8 cm
Grootte aquarium Minimaal 60 liter

9. Gele lipvis

De gele lipvis, ook wel de Halichoerus Chrysus, is een leuk en druk visje voor in het aquarium. In de natuur komen ze voornamelijk voor bij Australië en Bali. Deze zoutwatervissen zwemmen erg veel, maar als ze slapen liggen ze op de bodem, onder het zand. Daar zullen ze ook gaan liggen als er gevaar dreigt. Het zijn overigens net mensen, want ze gaan elke dag op een vast tijdstip slapen. Het is dus belangrijk ook een dikke zandbodem van tenminste 5 centimeter in uw aquarium te hebben als u graag een gele lipvis wil hebben. Alle lipvissen worden geboren als vrouwtjes.

Gele lipvis
Gele lipvis komt vaak in zoutwater aquaria voor

Houd u twee lipvissen in uw aquarium, dan wordt het dominantste vrouwtje vanzelf het mannetje. Ze eten graag borstelwormen, wat sommige aquarianen erg prettig vinden omdat deze soms voor problemen in het aquarium kunnen zorgen. Het is een makkelijke vis om te houden en ook qua voedsel stellen ze geen hoge eisen, ze eten graag vlokvoer, artemia en mysis. Ook houden ze van garnaaltjes, maar daar kunnen ze ook wel vanaf blijven in het aquarium. Daarnaast vinden ze planaria wormen heerlijk, wat veel aquarianen goed uitkomt, omdat deze vis dan ook dient als opruimertje!

Familie Labridae
Geslacht Halichoeres
Soortnaam Halichoeres Chrysus
Herkomst Australië en Bali
Temperatuur 22 tot 26 graden
Reefsafe Ja
Temperament Mild
Temperament onderling Mild
Plaatsing Koppel of groepje
Afmeting 8 tot 12 cm
Grootte aquarium 80 liter

10. Grote koraalduivel

De grote koraalduivel, ook wel de Pterois Volitans, is een erg indrukwekkende vis. Er zijn verschillende soorten, zo zijn er ook dwergversies die ideaal zijn voor in gezelschapsbakken. De grote koraalduivels zijn echter alleen houdbaar bij vissen die groter zijn dan zijzelf; de rest zullen ze namelijk aanzien voor voer. Verder is deze zoutwatervis niet agressief en zeer makkelijk houdbaar.

Grote koraalduivel in een zoutwater aquarium (zoutwatervissen)
Grote koraalduivel maakt echt indruk in uw bak

Hij wacht netjes op zijn voer en komt het gewoon halen. De koraalduivel heeft stekels op de rug. Deze zijn giftig en kunnen een pijnlijke reactie veroorzaken, maar het gif is niet levensbedreigend.

Mensen denken vaak dat deze zoutwatervissen hen aanvalt, terwijl de meeste mensen vaak gewoon gestoken worden door onoplettendheid. De grote koraalduivel kan in een vrij korte tijd tot wel 50 centimeter groot worden. Het is dus erg belangrijk om hierbij stil te staan als u er een aanschaft, gezien deze vis dus voldoende zwemruimte nodig heeft.

Koraalduivels zijn daarnaast echte carnivoren en kunnen goed gevoerd worden met artemia. De grotere vissen eten graag spiering, maar lusten ook graag hele mosselen of garnaaltjes.

Familie Scorpaenidae
Geslacht Pterois
Soortnaam Pterois Volitans
Herkomst Oost-Afrika, Indonesië, Japan, Australië
Temperatuur 22 tot 26 graden
Reefsafe Ja
Temperament Mild, alleen bij vissen groter dan henzelf
Temperament onderling Mild, alleen bij vissen groter dan henzelf
Plaatsing Koppel of groepje
Afmeting 12 tot 50 cm
Grootte aquarium 300 tot 700 liter

Welke vis is geschikt voor jouw aquarium?

Als u dus net een zoutwater aquarium gestart bent, zijn de bovenstaande vissen ideaal. Welke vis geschikt is voor jouw aquarium, hangt dus af van verschillende zaken. Let goed op de eigenschappen van de vissen en welke wel of niet bij elkaar kunnen, hoeveel ruimte ze nodig hebben en wat ze eten. u kunt zich ook laten adviseren bij ons in de winkel

Back to list

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *