Over het beginnen van uw zeewateraquarium hobby

Elke maat tank kan worden gebruikt voor een zoutwateraquarium. Kleinere aquariums hebben kleinere filtersystemen nodig, maar grotere tanks zullen veel stabieler water leveren en meer vissen en ongewervelde dieren mogelijk maken. Het beste advies is om de grootste tank te kopen die u zich kunt veroorloven en waar u ruimte voor heeft. Zorg ervoor dat u een tank koopt die is gemaakt voor een zoutwateraquarium. De tank moet aan de zijkanten volledig van glas zijn en nergens van metalen onderdelen. Door het zoute water gaat het metaal corroderen en dat kan het water vergiftigen. Aquaria zijn ook verkrijgbaar in acryl, maar aquaria van acryl zijn prijzig en kunnen gemakkelijker worden bekrast.

Wanneer u een locatie voor uw zoutwateraquarium overweegt, moet u het op een stabiel, vlak oppervlak plaatsen, uit de buurt van deuren en ramen. Het moet ook uit de buurt van ventilatieopeningen en radiatoren van airconditioning worden geplaatst. U wilt een locatie kiezen met een redelijk stabiele temperatuur. Zonlicht dat door deuren en ramen binnenkomt, kan het aquarium verstoren en ongewenste algenproblemen veroorzaken. Water is erg zwaar, dus zorg voor een stabiele locatie waar het aquarium op een vlakke ondergrond kan rusten.

Omdat water erg zwaar is, is het belangrijk om de stevigste aquariumstandaard te gebruiken die u zich kunt veroorloven. Veel aquariumfabrikanten maken zeer solide houten kasten die gemakkelijk het gewicht van het aquarium kunnen dragen en tegelijkertijd de broodnodige opslag binnenin bieden. Veel aquariumspeciaalzaken verkopen tank- en standaardcombinaties waarbij de tank en de standaard qua kleur en stijl bij elkaar passen. Zorg ervoor dat u een standaard aanschaft die is gemaakt om het gewicht van het aquarium te dragen.

Voor een zeewateraquarium dat alleen vissen bevat, is het mogelijk om verschillende filtersystemen te gebruiken. Het systeem dat u kiest, is afhankelijk van de grootte van het aquarium en het aantal vissen dat u wilt houden. De beste filters zijn filterbussen en opvangfilters. Canisterfilters bestaan ​​uit een klein tankje (canister) die onder het aquarium past. De canister bevat een pomp die het water naar beneden pompt in de canister en terug in het aquarium. Canisterfilters gebruiken zowel mechanische als biologische filtratie. Het grootste nadeel van filterbussen is dat ze vaak moeten worden schoongemaakt en dat ze moeilijk schoon te maken zijn. Ze zijn ook geen goede keuze voor grote aquaria. Sump filters worden algemeen beschouwd als de beste filters die beschikbaar zijn voor zeewateraquaria. Ze bestaan ​​uit een grote bak die onder het aquarium past. Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar voor sumps, en de meeste gebruiken een combinatie van mechanische en biologische filtratie. Sump filtratie is een goede keuze voor middelgrote en grote aquaria.

Meestal meten we het zoutgehalte van zout water door het soortelijk gewicht te meten. Het soortelijk gewicht van natuurlijk zeewater ligt rond de 1,025. Probeer voor een zoutwateraquarium voor vissen het water tussen 1.024 en 1.026 te houden. Dit komt overeen met ongeveer 3,5 kilo zout per 100 liter water. Sommige aquariumliefhebbers houden ervan het zoutgehalte van hun aquariums laag te houden, omdat dit de groei van parasieten die ziektes kunnen veroorzaken afremt. Het water kan zo laag als 1.019 worden gehouden. Dit wordt over het algemeen niet aanbevolen, omdat het stressvol en oncomfortabel kan zijn voor de vissen.

In de zeeaquariumhobby meten we over het algemeen het zoutgehalte van zout water door het soortelijk gewicht te meten. Voor een koraalriftank wordt aanbevolen dat u de SG van het water tussen 1,025 en 1,028 houdt. Het soortelijk gewicht van natuurlijk zeewater ligt rond de 1,025, dus dit zou uw doel moeten zijn om een ​​natuurlijke omgeving voor uw vissen en koralen te creëren.

Het zoutgehalte van zout water kan worden gemeten met een van drie instrumenten. De minst dure optie is om een ​​hydrometer te gebruiken. Een hydrometer is meestal een doorzichtige plastic container met een drijvende indicator erin. Wanneer u water toevoegt, zal de drijvende indicator het soortelijk gewicht op een schaal weergeven. U kunt het zoutgehalte ook meten met een zoutgehalte-meter of een zoutgehalte-refractometer. Dit zijn elektronische apparaten die meer kosten dan een hydrometer, maar nauwkeuriger resultaten kunnen geven.

Koraalrifaquaria hebben veel licht nodig. Dit komt omdat het koraal een symbiotische alg bevat, zoöxanthellae genaamd, die licht gebruikt om voedsel voor het koraal te maken. Koraal groeit in ondiepe tropische wateren en wordt blootgesteld aan veel zonlicht. Uw doel is om te proberen het zonlicht in het aquarium na te bootsen. Het beste licht om te gebruiken voor een koraalrifaquarium is een metaalhalide / fluorescerende mix of een van de nieuwe LED-opstellingen met hoge intensiteit. De algemene regel is om 4 tot 8 watt per gallon (een kleine 4 liter) te gebruiken. Zorg er ook voor dat u niet kiest voor een aquarium dat te diep is omdat de lichtintensiteit sterk afneemt met de diepte van het water. Het wordt aanbevolen dat koraalrifaquaria niet dieper zijn dan 60 cm.

Het verlichten van een zoutwateraquarium hangt af van het type aquarium dat u heeft. Als u een aquarium heeft dat alleen vissen heeft, is het aan te raden om de lichten 8 tot 10 uur per dag aan te laten om de natuurlijke cyclus van daglicht te simuleren. Elke andere tijdsperiode kan de vissen belasten en kan leiden tot ongewenste ziekten. Gebruik een timer om uw aquarium een ​​consistente verlichtingscyclus te geven. Als u koraal in uw aquarium heeft, moet u de lichten elke dag minstens 10 uur laten branden. Koraal bevat een symbiotische alg die veel licht nodig heeft om te overleven. Veel mensen kiezen ervoor om hun lampen te verdelen en twee aparte timers te gebruiken. Op deze manier kunnen ze de ene set verlichten en vervolgens de andere om zonsopgang en zonsondergang te simuleren. Dit is veel minder belastend voor de dieren in het aquarium dan dat de lichten in één keer aan en uit gaan.

De kringloop van uw zeeaquarium in balans brengen

In de natuur is de stikstofkringloop een proces waarbij stikstof wordt omgezet via verschillende chemische verbindingen. In een aquarium begint de kringloop met ammoniak die door vissen en andere dieren wordt afgegeven via afval en het ademhalingsproces. De giftige ammoniak wordt door speciale nitrificerende bacteriën omgezet in nitriet. Een tweede soort nitrificerende bacteriën zet het giftige nitriet om in nitraat. Nitraat is veel minder schadelijk voor vissen dan ammoniak en nitriet, en wordt meestal uit het aquarium verwijderd door regelmatig water te verversen.

Bij het opzetten van een nieuw zoutwateraquarium moet de stikstofcyclus volledig zijn ingesteld voordat vissen of andere dieren aan het aquarium kunnen worden toegevoegd. Dit proces staat bekend als het opzetten van de stikstofkringloop. Zodra het aquarium is opgezet en het filtersysteem is gestart, kan ammoniak aan het water worden toegevoegd door af en toe visvoer of rauwe vis aan het water toe te voegen. U moet wekelijks de ammoniak-, nitriet- en nitraatgehaltes controleren. Het duurt meestal 2-8 weken om een ​​nieuw aquarium volledig in te stellen. Overhaast dit proces NIET. Het is beter om voorzichtig te zijn en nog even te wachten. Als u het proces overhaast, resulteert dit alleen in dode vissen. Het aquarium is volledig in balans wanneer de ammoniak- en nitrietniveaus tot nul dalen.

Er zijn een paar manieren om het proces te versnellen. Nitrificerende bacteriën kunnen worden gekocht bij aquariumwinkels en aan het water worden toegevoegd om het proces op gang te brengen. Dit kan het proces aanzienlijk versnellen, tot slechts 2 weken. Een andere manier om het proces te versnellen, is door levend zand en/of levend steen te gebruiken. Levend gesteente en levend zand bevatten reeds gevestigde kolonies van nitrificerende bacteriën en kunnen de cyclustijd aanzienlijk verkorten.

Als het aquarium eenmaal is ingeregeld, is het belangrijk om langzaam en geleidelijk levende dieren aan de tank toe te voegen. Begin met slechts een of twee vissen en wacht een paar weken. Test het water regelmatig en bekijk het ammoniak- en nitrietgehalte. Ze gaan tijdelijk omhoog naarmate het filtersysteem zich aanpast aan de nieuwe biologische belasting. Zodra de ammoniak- en nitrietwaarden weer nul zijn, kunt u nog een of twee vissen in het aquarium doen. Blijf het water regelmatig testen en als u een piek in het ammoniakgehalte opmerkt, wacht dan enkele weken voordat u meer dieren toevoegt.

Dignissim id a at adipiscing aptent nunc a dui dis quis est arcu parturient conubia lacinia adipiscing pulvinar nullam mi etiam leo molestie at elementum.

Quis nam per sem facilisis a a parturient consectetur mauris scelerisque parturient adipiscing pretium ac eget consectetur.

Condimentum nascetur sagittis eu himenaeos pharetra natoque bibendum pharetra nec vel a turpis dis phasellus ultrices sapien.

Levend steen en levend zand (substraat)

Levend steen bestaat uit stukken steen die van de oceaanbodem komen. Het wordt “levend” gesteente genoemd omdat het bedekt is met levende organismen. Het bevat ook levende bacteriën die essentieel zijn voor het filteren van het water in een aquarium. Levend gesteente van goede kwaliteit kan nuttige algen, schaaldieren, zeesterren, sponzen en andere organismen bevatten en kan zorgen voor een veel natuurlijkere omgeving in een zoutwateraquarium. Levend gesteente wordt bij de meeste lokale aquariumhandelaren per kilo verkocht.

Levend steen kan op twee manieren een zoutwateraquarium ten goede komen. Ten eerste zorgt het voor een veel natuurlijkere uitstraling van het aquarium. De rots kan worden gestapeld om het uiterlijk van een natuurlijk koraalrif na te bootsen. Ten tweede bevat het nitrificerende bacteriën die daadwerkelijk helpen om het water te filteren door middel van de stikstofkringloop. Levend steen is zo goed in het filteren van het water dat het mogelijk is om een ​​aquarium op te zetten zonder filtersysteem, met alleen levend steen en een pomp om het water te laten circuleren.

Verreweg de beste soort levend steen is wat bekend staat als ‘pre-cured’. Wanneer levend gesteente uit de oceaan wordt gehaald en in een aquarium wordt geplaatst, zullen sommige van de organismen op de rots afsterven. Dit kan het ammoniakgehalte verhogen en het water in een aquarium vervuilen. Het duurt enkele weken voordat het gesteente is gestabiliseerd. Zodra het gesteente stabiel is, is het veilig om het direct in uw aquarium te plaatsen.

Nieuw levend steen moet worden behandeld voordat het veilig in een aquarium kan worden geplaatst. Sommige van de organismen op de steen zullen afsterven nadat ze uit de oceaan zijn verwijderd, en deze afsterving kan het water in een aquarium vervuilen. Om de steen zelf te behandelen, stopt u hem in een grote plastic of glazen bak plaatsen die gevuld is met voorgemengd zout water. Gebruik een pomp voor een goede watercirculatie en wacht enkele weken. In het begin zal er een sterke geur zijn die verdwijnt zodra de steen stabiel is. Test het water regelmatig. Wanneer het ammoniak- en nitrietniveau nul is en er geen slechte geur is, is het veilig om het gesteente aan uw aquarium toe te voegen.

Omdat levend steen meestal per kilo wordt verkocht, moet u stukken selecteren die minder dicht zijn. Zoek naar stukken met veel gaten. Dit maakt de rots lichter en biedt schuilplaatsen voor vissen en ongewervelde dieren. Het biedt ook meer oppervlakte voor nuttige bacteriën om te groeien. Bedenk hoe u de steen in uw aquarium wilt stapelen en selecteer stukken die gemakkelijk kunnen worden gestapeld. Zorg ervoor dat u een paar grote, platte stukken selecteert om plateaus te maken en grotten te bouwen waar vissen zich kunnen verstoppen en doorheen kunnen zwemmen.

Als u levend steen gaat gebruiken als uw primaire filtersysteem in uw aquarium, wordt aanbevolen dat u ongeveer anderhalve kilo levend gesteente gebruikt voor elke liter water in het aquarium.

Substraat is gewoon het materiaal dat op de bodem van het aquarium ligt. Substraat dient twee doelen. Het zorgt voor een natuurlijk ogende setting voor het aquarium en kan ook helpen om het water te filteren.

Het beste type substraat voor een zeeaquarium is een substraat dat veel calcium bevat. Gebroken koraal en fijn zand, bekend als aragoniet, zijn beide goede keuzes. Gebroken koraal is veel grover en zal het systeem een ​​andere uitstraling geven. Het komt echt neer op persoonlijke keuze. Veel rifaquarium-hobbyisten geven de voorkeur aan levend zand. Levend zand wordt gekweekt in de oceaan en bevat van nature voorkomende bacteriën en andere beestjes die helpen het water te filteren en schoon te houden.

Levend zand is zand dat is gekweekt en uit de oceaan komt. Het bevat veel kleine dieren en micro-organismen die gunstig kunnen zijn voor een zeeaquarium. Levend zand kan worden gebruikt om het aquariumwater te filteren, samen met een eiwitafschuimer om organisch afval te verwijderen. Dit type filtratie staat bekend als het Jaubert-systeem.

Levend zand is zand dat is gekweekt en uit de oceaan komt. Het bevat veel kleine dieren en micro-organismen die gunstig kunnen zijn voor een zeeaquarium. Levend zand kan worden gebruikt om het aquariumwater te filteren, samen met een eiwitafschuimer om organisch afval te verwijderen. Dit type filtratie staat bekend als het Jaubert-systeem.

De roze, paarse en rode kleuren die u op de levende rots ziet, worden veroorzaakt door een speciaal soort algen, koraalalgen genaamd. Deze alg bevat eigenlijk een kalkskelet. Het is zeer wenselijk in een rifaquarium en kan een indicator zijn voor een goede waterkwaliteit wanneer het groeit en zich verspreidt in het aquarium.

Koraalalgen worden wit als ze afsterven. Dit is een teken dat er iets ernstig mis is in het aquarium. Een laag calciumgehalte en een onjuiste alkaliteit zijn meestal de oorzaak. Sommige gifstoffen in het water kunnen er ook voor zorgen dat koraalalgen wit worden. Als u dit probleem in uw rifaquarium ziet, moet u uw water zo snel mogelijk laten testen om de oorzaak te achterhalen. Werk samen met uw plaatselijke aquariumwinkel om een ​​oplossing te vinden.

De juiste vissen kiezen voor uw aquarium

De meeste zoetwatervissen zullen niet overleven in zout water. Dit komt door een proces dat bekend staat als osmose. Osmose zorgt ervoor dat water zich verplaatst van lage concentraties zout naar hoge concentraties. Als een zoetwatervis wordt blootgesteld aan zout water, verliezen zijn cellen water en sterft de vis door uitdroging. Er zijn enkele uitzonderingen. Zalm, paling en sommige forellen hebben het vermogen om te overleven in zowel zout als zoet water aangepast. Er zijn ook een paar vissoorten die leven in wat bekend staat als brak water, dat iets zouter is dan zoet water, maar niet zo zout als zout water. Deze soorten kunnen zich na verloop van tijd aanpassen om in zout water te leven. Een voorbeeld hiervan is de molly.

Het aantal vissen dat u in een aquarium kunt hebben, is afhankelijk van de grootte van het aquarium en het type filtering. De algemene regel is dat er niet meer dan 2,5 centimeter vis per twintig liter water is. U kunt meer houden dan dat als u een echt goed filtersysteem heeft en het systeem onderhoudt met regelmatige waterverversingen.

Met de juiste zorg en een goed milieu kunnen de meeste soorten zoutwater rif vissen tien jaar of langer leven. Er zijn meldingen geweest van clownsvissen die tot 28 jaar in een rifaquarium leven. Er kunnen enkele uitzonderingen zijn, maar als uw vissen goed worden verzorgd, zullen ze u belonen met vele jaren plezier. Het hangt ervan af hoe oud de vis was toen u hem kocht, maar veel soorten worden tegenwoordig gekweekt en zouden redelijk jong moeten zijn.

Geloof het of niet, vissen slapen eigenlijk ‘s nachts. Als u ‘s nachts met een lamp in het aquarium schijnt, zult u merken dat de vissen erg langzaam bewegen en dat hun kleuren mogelijk ook minder uitgesproken zijn. Ze zullen zich versuft gedragen alsof ze in de war zijn. Daarom is het belangrijk om uw aquariumverlichting op een timer te zetten om een ​​consistent verlichtingsschema te garanderen dat de normale dag- en nachtcyclus simuleert.

Hoewel sommige vissen in het wild worden gevangen voor de aquariumhandel, worden veel soorten nu in gevangenschap gefokt en grootgebracht. Veel koralen worden nu vermeerderd uit stekken die bij hobbyisten bekend staan ​​als “frags” (afkorting van fragmenten). Levend steen wordt nu speciaal voor de aquariumsector gekweekt. Als u zich zorgen maakt over het milieu, praat dan met uw plaatselijke viswinkel en zoek er een die dieren koopt die in gevangenschap worden gefokt en gekweekt.

Aquacultuur is het kweken van waterorganismen zoals vissen, schaaldieren en weekdieren. In de hobby van het zoutwateraquarium is aquacultuur het proces van het kweken van vissen en ongewervelde dieren in gevangenschap. Aquacultuur vermindert de impact van de aquariumhobby op het milieu. Verschillende vissoorten, waaronder anemoonvissen, worden nu in gevangenschap gefokt en grootgebracht. Koralen worden nu gekweekt uit fragmenten die zijn afgesneden. Levend steen wordt nu in de oceaan gekweekt voor de aquariumhandel. Boeren nemen kalksteenrots en dompelen het enkele jaren onder in de oceaan, waardoor organismen de rots kunnen koloniseren.

De gemakkelijkste vissen om te houden voor beginners zijn anemoonvissen, damselfish, blennies, grondels en lipvissen. Deze soorten zijn meestal gemakkelijk te acclimatiseren en zijn iets toleranter ten aanzien van problemen met de waterkwaliteit dan veel andere soorten.

Maanvissen en zeilvindokters zijn iets gevoeliger voor de waterkwaliteit en vereisen wellicht wat meer ervaring. Vlindervissen zijn een van de moeilijkste vissoorten om in een aquarium te houden en mogen alleen worden gehouden door meer ervaren hobbyisten. Koraalduivels kunnen moeilijk te houden zijn omdat ze levend voer moeten krijgen. Zeepaardjes zijn extreem gevoelig en moeilijk te houden. Ze hebben levend voer nodig en doen het niet goed als ze samen met andere vissoorten worden gehouden.

Wanneer u dieren in de aquariumwinkel selecteert, moet u ze nauwkeurig onderzoeken om er zeker van te zijn dat ze er gezond uitzien. Zorg ervoor dat ze geen vlekken of witte vlekken hebben. Zorg ervoor dat hun ogen helder en niet wit zijn. Vraag iemand in de winkel om ze wat eten aan te bieden, zodat u zeker weet dat ze eten. Koop geen dier dat weigert te eten in de winkel. Kies bij het kopen van koraal een exemplaar met volledig open poliepen. Koop geen koraal met dode hoeken erop. De meeste aquariumwinkels bieden een garantie van één of meerdere dagen voor het geval het dier sterft wanneer u het thuis krijgt.

De beste manier om nieuwe dieren te acclimatiseren, is door ze in een schone emmer te doen, samen met het water dat erbij kwam. Voeg geleidelijk water uit het aquarium toe aan de emmer met behulp van een maatbeker of met behulp van een plastic slang. Start een sifon in de buis en leg er een knoop in zodat het water langzaam in de emmer druppelt. U wilt geleidelijk ongeveer driemaal de hoeveelheid water uit het aquarium die oorspronkelijk in de emmer zat, gedurende een periode van 15 tot 30 minuten toevoegen. Daarna kunt u de dieren met een net in de bak doen. Pas op dat er geen visvinnen en kieuwen in het net terechtkomen. Als u ongewervelde dieren in uw aquarium heeft, gooi dan GEEN water uit de aquariumwinkel in uw aquarium. Veel aquariumwinkels stoppen koper in hun water om ziektes bij de vissen te helpen voorkomen. Koper is extreem giftig voor ongewervelde dieren en zal garnalen, krabben en koraal doden.

Hoewel haaien in aquaria kunnen worden gehouden, zijn ze een van de moeilijkste vissoorten om voor te zorgen. Ze hebben grote hoeveelheden levend voer nodig en hebben veel ruimte nodig om te zwemmen. Ze hebben een heel groot aquarium nodig en zullen uiteindelijk te groot worden om in gevangenschap te houden.

Het kiezen van ongewervelden voor uw aquarium

Ongewervelde dieren zijn moeilijker te houden dan vissen. Ze zijn veel gevoeliger voor veranderingen in de waterkwaliteit. Als u besluit ongewervelde dieren te houden, moet u uw calcium- en alkaliteitspiegels nauwlettend in de gaten houden. U zult ook extreem zuiver water moeten gebruiken. Kraanwater is geen optie bij ongewervelde dieren. Voor de beginner zijn heremietkreeften, slakken en zachte koralen waarschijnlijk het gemakkelijkst te houden. Ze zijn over het algemeen toleranter voor waterproblemen.

Ongewervelden zijn gevoelig voor veranderingen in de waterkwaliteit. Ze vereisen ook dat calcium- en alkaliteitsniveaus op het juiste niveau worden gehouden. Als u van plan bent ongewervelde dieren te houden, moet u uw calcium- en alkaliteitspiegels routinematig testen. U zult ook heel zuiver water moeten gebruiken. Het wordt aanbevolen om te investeren in een RO/DI-waterfiltratiesysteem. Gebruik in geen geval leidingwater. Kraanwater bevat veel chemicaliën die giftig zijn voor ongewervelde dieren. Deze chemicaliën zullen zich na verloop van tijd opstapelen terwijl u uw water ververst. Als u geen RO/DI-filter kunt krijgen, kunt u gedestilleerd water uit de supermarkt gebruiken. Veel aquariumwinkels verkopen ook voorgemengd zout water voor gebruik in rifaquaria.

Anemonen zijn notoir moeilijk in leven te houden in een aquarium. Ze hebben onberispelijke water- en lichtomstandigheden nodig. Ze hebben ook een minimale hoeveelheid waterstroom nodig. Zelfs met perfect water en licht doen sommige anemonen het gewoon niet goed in gevangenschap. Als u iets wilt waarin uw anemoonvis kan nestelen, kunt u in plaats daarvan een zacht koraal overwegen. Als uw waterkwaliteit echt goed is, kunt u een torch koraal proberen. Wanneer ze volledig open zijn, lijken torchkoralen op anemonen en zullen clownsvissen het koraal als gastheer gebruiken. Torchkoralen sluiten ‘s nachts, maar de anemoonvis zal zich aanpassen aan dit gedrag.

Voor het houden van krabben en garnalen is een uitstekende waterkwaliteit vereist. Schonere garnalen en gestreepte koraalgarnalen zijn meestal behoorlijk sterk, zolang calcium en alkaliteit op een optimaal niveau worden gehouden. Zeesterren hebben ook water van goede kwaliteit nodig. Wees voorzichtig met slangensterren en broze sterren. In een aquarium kunnen ze behoorlijk groot worden. Sommigen kunnen zelfs viseters worden als ze groot genoeg worden. Harlekijngarnalen mogen alleen worden bewaard als u het geduld hebt om voor ze te zorgen. Ze eten alleen zeesterren en niets anders. Harde koralen vereisen een onberispelijke waterkwaliteit en de juiste verlichtingsniveaus. Ze mogen alleen worden gehouden door ervaren hobbyisten. Anemonen, mosselen en oesters zijn ook buitengewoon moeilijk in een aquarium in leven te houden. Ze moeten worden vermeden door iedereen behalve de meest ervaren aquariumhobbyisten.

Octopussen kunnen in een aquarium worden gehouden, maar zijn buitengewoon moeilijk te verzorgen. Ze mogen niet bij vis worden gehouden, omdat ze alles eten wat ze vangen. Het zijn ongelooflijk getalenteerde ontsnappingsartiesten en zullen door de kleinste ruimtes uit het aquarium klimmen. Bovendien zijn ze duur in aanschaf en hebben ze een zeer korte levensduur. De meeste octopussoorten leven slechts één tot twee jaar.

Nee, uw garnaal of krab kwam niet weer tot leven, hij ruilde zijn pantser gewoon. Terwijl ongewervelde dieren met een harde dop, zoals krabben en garnalen, groeien, groeit hun harde buitenkant niet. Ze moeten periodiek de oude schaal weggooien door deze af te werpen. Dit proces staat bekend als vervellen. Wanneer een garnaal of grijper vervelt, zullen ze zich een paar dagen verbergen als de nieuwe schaal hard wordt. De oude schelp blijft achter en lijkt misschien op een dood dier.

Koralen kiezen voor uw aquarium

Koralen behoren tot de moeilijkste dieren om in een aquarium te houden. Ze vereisen een extreem goede waterkwaliteit en waterchemie. Ze hebben ook de juiste hoeveelheid licht en waterstroom nodig. Er zijn veel verschillende soorten koralen. Zachte koralen zijn het gemakkelijkst te houden. Ze zijn meer vergevingsgezind voor problemen met de waterkwaliteit en hebben niet zoveel licht nodig als harde koralen. Zachte koralen zijn een goede keuze voor de beginner. Harde koralen zijn er in twee soorten. Large Polyp Stony (LPS) koralen zijn iets gemakkelijker te houden, terwijl Short Polyp Stone (SPS) koralen buitengewoon moeilijk te houden zijn in een aquarium. SPS-koralen hebben felle lichten, perfecte waterkwaliteit en voldoende waterbeweging nodig. SPS-koralen mogen alleen worden gehouden door ervaren rifaquariumhobbyisten.

Zowel zachte als harde koralen kunnen in een aquarium worden gehouden, zolang het water maar regelmatig wordt gecontroleerd en ververst. Zachte koralen zijn verkrijgbaar in kleine poliepkolonies zoals leerkoralen en gorgonen en grote poliepkolonies zoals knopkoralen en paddenstoelkoralen. Harde koralen zijn er in twee soorten. Large Polyp Stony (LPS) koralen hebben grote poliepen en zijn de gemakkelijkste harde koralen om in een aquarium te houden. LPS-koralen omvatten torchkoralen en hersenkoralen. Short Polyp Stony (SPS) koralen hebben korte poliepen en zijn veel moeilijker te houden. SPS-koralen omvatten acropora, kopkoralen en vertakte koralen.

Hoewel er nog steeds koraal uit de oceaan wordt geoogst, worden veel koralen vermeerderd door fragmenten te snijden om nieuwe exemplaren te laten groeien. Als u zich zorgen maakt over het milieu, koop uw koralen dan bij een aquariumwinkel die hun koralen uit stekken haalt, in de hobby ook wel frags genoemd.

Fraggen is een proces waarbij koralen worden gereproduceerd door stukjes, ook wel frags genoemd, te snijden om nieuwe exemplaren te laten groeien. Hoewel koraal een dier is, kan het net als sommige planten uit stekken worden gekweekt. Veel koralen worden nu vermeerderd door fragmenten te koop in aquariumwinkels. Bovendien breken veel aquariumliefhebbers hun eigen koralen om met anderen te handelen. Fraggen is een methode van aquacultuur. Het is een milieuvriendelijke methode om koraal te verkrijgen voor rifaquaria.